La crisi sanitària i econòmica evidencien la necessitat d’una reforma fiscal que garanteixi la redistribució de la riquesa. Per això fem diverses propostes que incorporen des de la modificació d’alguns dels impostos actuals per fer-los més progressius: com una reforma de l’IRPF per garantir que els trams més alts són els que paguen més com també la creació d’una taxa covid a les grans fortunes que s’ha de consolidar més enllà de la situació de pandèmia.

Però anem més enllà. De tots els drets, el primer ha de ser el de l’existència. Cal garantir que la necessitat de treballar per viure no s’imposi mai més a la necessitat d’aturar l’activitat econòmica per sobreviure. Apostem per una Renda Bàsica Universal (RBU), que reparteixi una porció de la riquesa del petit percentatge de persones més riques per assegurar que ningú queda per sota del llindar de pobresa. Que pal·liï la precarietat de les treballadores garantint, per primera vegada, una base autònoma d’existència, no entesa com una caritat, sinó com un dret adquirit per residència.
La renda bàsica no tributaria i es finançaria amb l’IRPF dels salaris que reben els treballadors i amb els impostos a les grans fortunes que també proposem.

Aquest ingrés estalviaria diners a l’erari públic, ja que no requereix el control i fiscalització de la pobresa que signifiquen les ajudes econòmiques vehiculades a través dels serveis socials. Serviria també per trencar amb la trampa de la pobresa que representen totes aquelles ajudes que estan condicionades a una situació econòmica molt precària i que obliguen a mantenir-la per rebre algun ingrés.

En aquesta simulació, a partir del teu salari brut anual et mostrem quin és el teu salari net amb la política fiscal actual, quin salari net tindries amb la nostra proposta de modificació de l’IRPF i quin ingrés es produiria a una llar on només hi hagués el teu salari.

La Renda Bàsica Universal (RBU) és un ingrés personal incondicional, per tant, aquesta simulació és en base a un salari per llar, independentment de la seva situació familiar o civil.

Has d’indicar el teu salari.

Marca aquesta casella si els teus ingressos són una prestació
Amb la fiscalitat actual tu cobres € l’any.
Amb la nostra proposta de fiscalitat tu cobraries € l’any.
Total que ingressaríeu a la llar considerant només el teu salari i la Renda Bàsica Universal pel conjunt de convivents serien € l’any.
Recurso 4

Algunes persones estan interessades en generar confusió entorn a què ens referim quan parlem de rics. Especialment algunes persones que, efectivament, són riques.

Per aclarir termes us presentem la nostre calculadora Gent Normal VS Rics! 

Introdueix els teus ingressos i podràs veure el temps que triguen en guanyar la mateixa quantitat algunes de les persones que es troben darrere de les grans empreses a les que els governs beneficien.

Organitzem-nos i la crisi que la paguin els rics!

Has d’indicar el teu salari.

Amancio Ortega

Fundador Inditex
1626 M€ / any


Rafael del Pino Calvo-Sotelo

President de Ferrovial
5.5 M€ / any


Florentino Pérez

President i accionista d’ACS
95 M€ / any


José Bogas

Conseller Delegat d’ENDESA
2.9 M€ / any


Ana Botín

Presidenta del Banco Santander i membre del Consell d’Administració de Coca-Cola
9.7 M€ / any


Joan Roig

President Mercadona
100 M€ / any


Ara ens toca parlar sense por, amb sinceritat. Ens toca reprendre el fil de l’1 d’octubre. Continuar l’embat sostingut contra un estat demofòbic. I és que venim d’un cicle de regressió del moviment independentista, un cicle de repressió, però també de resiliència, de solidaritat i de resistència!

Aquesta web opera sota una llicència
Creative Commons CC BY-SA 4.0